De markt staat niet stil, dus jouw bedrijf ook niet. Je onderneming groeit, je focus verschuift, je dienstverlening verandert… Maar klopt je verhaal intussen nog wel? Veel ondernemers realiseren zich niet dat hun boodschap achterhaald is. Klanten horen wisselende verhalen, de website is verouderd en als je niet uitkijkt, loopt iedereen net een andere kant op. Tijd voor een reset dus! Want als je het zelf al lastig vindt om uit te leggen wat je doet, hoe moeten je klanten het dan begrijpen?
Past het verhaal van jouw organisatie nog bij de toekomst die jullie zien?
Iedere onderneming gaat door verschillende groeifases heen. Misschien is je bedrijf ineens hard gegroeid of zijn er nieuwe interessante doelgroepen in je vizier gekomen. Wellicht zit je midden in een overname en blijkt het laten samensmelten van de bedrijfsculturen een uitdaging. En mogelijk hebben nieuwe ontwikkelingen, zoals de opkomst van AI, invloed op je huidige strategie.
Uiteraard hebben die ontwikkelingen allemaal een bepaalde invloed op je bedrijf én je dienstverlening. Maar ondertussen kan het zomaar gebeuren dat je zo druk bezig bent geweest met je bedrijf, dat je helemaal vergeten bent je positionering te herijken op de nieuwe situatie. Het gevolg: zowel intern als extern vertel je niet het juiste, eenduidige verhaal.
“Als je doet wat je deed, ga je krijgen wat je kreeg”
Dat merkt ook onze directeur Edwin de Haas in zijn gesprekken met ondernemers. “Negen van de tien keer dat ik met iemand praat over hun dienstverlening, zegt die: ‘Heb je dat op de website gelezen? Kijk daar maar niet naar, die is een beetje achterhaald.’ Daar gaat het dus al fout! Als ik dan vraag wat ze doen en waar ze voor staan, volgt er vaak een lang verhaal waar andere werknemers ook nog eens hun eigen versie van maken. Dat maakt het moeilijk om je boodschap helder over te brengen, op een manier die de markt en de organisatie herkent.”
Herken je dit? Dan is het goed om terug te gaan naar de tekentafel: even uitzoomen en iedereen weer op één lijn krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen, is het handig om een ervaren, neutrale partij in te schakelen, vertelt Edwin. “Als je doet wat je deed, ga je krijgen wat je kreeg. Je hebt iemand van buitenaf nodig, die de juiste vragen weet te stellen en een fris perspectief biedt.” Bovendien dwingt dat je om kritisch te kijken naar je boodschap, benadrukt hij. “Als je heel veel moeite moet doen om aan ons uit te leggen wat je doet, snappen je klanten het waarschijnlijk ook niet.”
De kracht van een to-the-point verhaal
Volgens Edwin trappen veel ondernemers in dezelfde valkuil. “Je ziet vaak dat bedrijven wel een doel hebben, maar geen concreet plan om daar te komen. Het gevolg: je marketing is versnipperd, je propositie onduidelijk en je salesproces mist slagkracht.” Juist dat samen met je kernteam teruggaan naar de tekentafel kan helpen om met een frisse blik naar je eigen dienstverlening te kijken. “Daarmee zorg je dat iedereen weer dezelfde richting op loopt, zodat jullie als team samen naar buiten treden met een eenduidig verhaal.”
Daarnaast levert het uitzoomen altijd waardevolle inzichten op, geeft Edwin aan. “Wie weet kom je tot de conclusie dat je nu veel energie stopt in iets dat eigenlijk zonde van je tijd is, of blijkt dat je juist bepaalde kansen voor succes laat liggen.”
In 4 stappen naar een heldere go-to-marketstrategie
Bij CanvassCompany hebben we inmiddels bijna 20 jaar ervaring met het scherpstellen van ingewikkelde inhoud naar een to-the-point verhaal. De uiteenlopende expertise van ons positioneringsteam – van sales- en marketingstrategie tot coaching – helpt om je boodschap van meerdere kanten te bekijken. “Onze kracht zit in het stellen van simpele vragen die soms best moeilijk te beantwoorden zijn,” lacht Edwin. “Daarmee dagen we je uit om na te denken over waarom je de zaken eigenlijk zo aanpakt.”
Door schurende vragen te stellen en bepaalde aannames bloot te leggen, halen we samen de kern van je dienstverlening boven tafel. En dat heeft effect, aldus Edwin: “Er is nog nooit een klant geweest die geen aha-moment had in zo’n sessie.”
Om je boodschap zo effectief mogelijk vorm te geven in een heldere go-to-marketstrategie, volgen we een bewezen aanpak in vier stappen:
Positionering: We beginnen met een interactieve workshop om concreet te maken wat jullie doen, voor wie, en vooral: waarom? Dat doen we met verschillende stakeholders uit de organisatie, zodat het verhaal voldoende draagkracht krijgt.
Propositie: Ook tijdens de vervolgsessie staat interactie centraal. Op dit punt gaan we aan de slag met het aanscherpen van jullie propositie: wat lever je en wat levert dat de ander op?
Positie: We doen een nulmeting en analyse van jullie huidige online zichtbaarheid, zodat we precies weten waar jullie staan. Wij vullen dat aan vanuit onze expertise en doen een advies.
Plan: In een concreet go-to-marketplan beschrijven we de aanpak waarmee je dienstverlening structureel zichtbaar wordt bij de juiste doelgroep, met het juiste verhaal.
Je verhaal scherpstellen als teambuilding
Het regelmatig aanscherpen van je merkverhaal is dus geen luxe, maar een noodzaak om je te onderscheiden in de markt. Toch ziet niet iedereen dat zo, merkt ook Edwin. “Het is verleidelijk voor ondernemers om hun marketing een beetje op zijn beloop te laten, zeker als het goed gaat. Juist daarom wil ik je uitdagen: ga het toch doen. Zo’n traject doet je team goed, er komen waardevolle nieuwe inzichten uit en je bedrijf wordt er sowieso beter van. Het is eigenlijk een heel mooie manier om aan teambuilding te doen!”